TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI
TANIM ve AMAÇ
Bu programın amacı, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta kaydı, tedavi kayıtları, taburculuk işlemleri ve dosyalama faaliyetlerini yürütme, tıp ve sağlık teknolojisinin çeşitli dallarında bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguları derleme, düzene koyma ve araştırıcıların hizmetine sunma vb. görevleri etkin bir şekilde yerine getiren nitelikli, iletişimi ve sorumluluk duygusu güçlü olan tıbbi sekreter yetiştirmektir.
GÖREVLER
Tıbbi Sekreter, çalıştığı sağlık kuruluşundaki yatak ve tedavi olanaklarını, giriş yapan hastaların çeşitli birimlere dağılımı, yapılan tedavinin türü, süresi, şifa ile taburcu olan veya ölenlerin vb. sayılarını toplar, düzenler ve ilgililerin hizmetine sunar. Verimlilik, yatak kapasitesi, doğum hızı, ölüm oranı vb. konulardaki periyodik istatistik cetvellerini derler ve araştırıcıların hizmetine sunulması için düzene koyar. Tıp alanında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguları derler, düzene koyar. Hastanelerde hasta kaydı ve taburcu işlemlerini yapar, ilgili bölüm ve doktorlara gönderir. Tıbbi raporları yazar. Hastane arşivini baştan kurup düzenleyebilir. Tıbbi dokümantasyon ve hasta dosyaları arşivindeki haberleşme ve diğer yazışma türlerini yürütür. Tıbbi dokümantasyon ve hasta dosyaları arşivinde kullanılacak olan genel sarf malzemelerinin temini ile ilgili yazışmaları yapar ve malzeme temini işlemlerini takip eder. Tıbbi dokümantasyon ve hasta dosyaları arşivinde kullanılacak olan genel demirbaşların temini ve bakım onarım ile ilgili yazışmaları yapar ve işlemleri takip eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, fax, telefon, fotokopi, hesap makinası, daktilo. Kurum amacını ve hedeflerini kapsayan kanun, tüzük, yönetmelik ve emirler. Çeşitli demirbaşlar (masa, sandalye, dolap vb) Kırtasiye malzemeleri (kağıt, kalem, büro malzemeleri).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Tıbbi Sekreter olmak isteyenlerin; Sağlık sektörünün kendine has dinamiklerinin bilincinde, sözel yeteneği güçlü (düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen), görsel ve işitsel belleği kuvvetli, kendine güvenen, güvenilir, insanları tanıyan ve etkileyebilen, sır saklayabilen, sorumluluk sahibi, güleryüzlü ve temsil yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tıbbi Sekreterler, kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının tıbbi ve idari birimlerinde çalışabilirler. Sağlık sektörünün 7/24 çalışma koşulları nedeniyle hafta sonu ve gece nöbetleri olabilir. Görevleri sırasında doktorlarla, hemşirelerle iletişim ve işbirliği halinde, yine hasta ve hasta yakınları ile sürekli iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında "Tıbbi Sekreter" unvanı ile çalışabilmektedir. İstihdam alanları; Kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde, hasta kayıt ve kabulde, insan kaynakları ve istatistik birimlerinde ve merkezi tıbbi arşiv hizmetlerinde çalışabilmektedirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrenciler teorik ve pratik derslere ilave olarak öncelikli olarak üniversitemiz Tıp Fakültesi hastanesinde olmak üzere ilimizin sağlık kuruluşlarında ve bilgisayar laboratuvarlarında uygulama yapabilmektedirler.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına; önce Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanına (OÖP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik ve Ticaret ve Kız Meslek Liselerinin Sekreterlik bölümlerinden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. Kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışından ve YGS-3 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programını bitirenlere ön lisans diploması verilir.
- Eğitim süresince staj ve uygulama zorunluluğu vardır.
- Derslerde uygulamalara yeterli ölçüde yer verilir.
- Eğitim süresince öğrencilere; Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik alan dersleri, Fizyoloji, Anatomi, Terminoloji, Klinik
Kodlama, Sekreterlik Teknikleri, Dosyalama ve Arşivleme, Büro ve Yazışma Teknikleri gibi dersler verilmektedir.
- Eğitim süresi 2 yıldır.
MESLEKTE İLERLEME
Avrupa Birliği uyum çerçevesinde sağlık sektöründe üniversite mezunu kalifiye elemana talebin artacağı düşünülmektedir. İlerleyen dönemlerde Sağlık Bakanlığı bünyesinde ön lisasn mezunu Tıbbi Sekreter alımlarının artması beklenmektedir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile "Sağlık İdaresi" ve "Sağlık Kurumları İşletmeciliği" lisans programlarına geçiş yapabilirler.
YÜKSEKOKULDA EĞİTİM SIRASINDA YAPILAN STAJ UYGULAMALARI VE SÜRESİ
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında staj 2. yarıyılın sonunda yaz aylarında 30 işgünü olarak yapılmaktadır. Ayrıca II. Yarıyıldan başlamak üzere her dönem haftada 1 gün olmak üzere 14 hafta hastane uygulaması yapılmaktadır.